Pix

woensdag 4 maart 2015

KAARSENHOUDER

We gaan het deze keer hebben over een bundel dat we net af hebben dat gaat over sorteren en recycleren en we hebben een filmpje gemaakt over hoe je een kaarsenhouder maakt.

We produceren allemaal heel veel afval zoals:
- etensresten
- elektronica
- tuinafval
- verpakking (van eten)
- ...

We brengen deze afval dan naar het/de:
- recyclagepark
- kringloopwinkel
- glasbak
- ...

Dit is de piramide van wat goed is voor het milieu naar wat niet goed is.
 
 




 
Verpakkingsafval kunnen we niet vermijden want we hebben het nodig voor higiƫne, transport,... maar we kunnen het wel verminderen.
Op school of thuis proberen we afval toch te vermijden door een brooddoos te gebruiken of dat je glazen flessen koopt in plaats van plastic of in de JUISTE vuilbakken te sorteren.
 
GFT
 
G= Groenten
F= Fruit
T= Tuinafval

 
 
PMD
 
P= Plastic flessen en flacons
M= Metaalverpakking
D= Drankkartons

 
 
RESTAFVAL
 
Zijn voorwerpen die niet herbruikbaar zijn of die niet gerecycleerd kunnen worden.

 
 
Als je al het afval goed hebt gesorteerd dan kunnen ze goed worden hergebruikt.
 
-Drankkartons leveren goede vezels en er worden dan met het karton dan tekenpapier, absorberend papier,... gemaakt. Het restmateriaal wordt bewerkt door cementfabrieken en het plastic wordt gebruikt als energiebron voor bindmiddel.
-Metalen verpakkingen kunnen ALTIJD terug worden herbruikt. Mensen gebruiken gerecycleerd staal voor conserven blikjes, siroopflessen, spuitflessen,...Tijdens het recycleren worden dan grondstoffen en energie bespaard.
-Plastic flessen en flacons verschillen bij de recyclageproces naar de soort plastic namelijk pet en HOPE. Ze worden gewassen en gemalen tot schirvels of korrels. Maar de voordelen van de recyclageproces is dat we grondstoffen en energie besparen en we vervuilen minder.
-Papier en karton: Men bekomt papierpulp als er wordt gesorteerd en dan samengeperst en in een waterbad wordt ingedrinkt voor een betere kwaliteit doen ze er dan een beetje nieuwere papier bij(nieuwe vezels).
-Glas wordt gemaakt van zand , kalk en soda. Het verschil tussen glazen met statiegeld en glassen zonder statiegeld is dat die met statiegeld worden gereinigd en hervuld en da andere wordt in de glasbak gegooid.
 
 
Dit was dan sorteren en recycleren.
We hebben ook een filmpje gemaakt over hoe je een kaarsenhouder maakt. Kijk maar het staat hieronder.
 
 
 

 
  
 
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten